Először is nézze el nekem mindenki, hogy az angol nyelvű plakátot tettem ki, de szerintem ez hangulatosabb és kifejezőbb.

Azért van angol nyelvű plakát mert ez egy magyar-amerikai koprodukcióban készült dokumentumfilm az '56-os budapesti eseményekről, és az utána következő melbourne-i olimpiai játékokról. Azon belül is a magyar-szovjet vízilabda mérkőzésről. 

A film láthatóan nem csak a magyar piacra készült, hanem a világ többi részének is. Ez érthető, hiszen akkor nem öltek volna bele pénzt az amerikaiak sem. Ez a globalitás pedig látszik egyrészt azon, hogy hosszasan ismertetik mind a vízilabda szabályait, mind a budapesti forradalmat. Nekünk, magyaroknak ez összefoglaló, de sok ország nyilván nem is hallott 1956 jelentőségéről az akkori kommunista elnyomás alatt élő országok számára.

Sok mindenki megszólal a filmben: a magyar vízilabdások, néhány szovjet sportoló, Hruscsov fia, Mécs Imre, Wittner Mária többek közt. Tehát körbe járták a témát, amennyire 70 percben lehet, nem a legrészletesebben, de az az időbe sem fért volna bele, és mint írtam fogyaszthatóvá kellett tenni a filmet.

Mindenesetre érdekes volt, és újra elgondolkodtatja az embert '56-ról, főként mert olyan dokumentumfilmes eszközöket is használtak, melyek közelebb hozzák az átlag nézőhöz a témát, hát még a magyarokhoz.

Pontozni nem szívesen pontozok dokumentumfilmet, mert más a mérce, mint egy játékfilmnél, de ha csak a filmet vesszük alapul, a megvalósítást, a vágásokat, a zenei aláfestést, akkor:

Summa: 8/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr134801396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása