The-Raid-Redemption-20111.jpgMivel ma került mozikba ez a 2011-es film, gondoltam összeszedem róla az emlékeimet azok számára, akik még nem látták volna. Mert aki még nem látta, és akár egy kicsit is szereti az akciófilmeket, annak ajánlott sürgősen pótolni. Sokaknak ijesztő lehet, hogy a film indonéz, de nem kell emiatt aggódni. Amerikai filmekhez szokott szemnek nagyon könnyű befogadni, követi a klasszikus amerikai megoldásokat mind dramaturgiában, mind megvalósításban, de túl is mutat azokon. Ez a plusz az, ami a Raid sajátja, amivel kiemelkedik az akciófilmek tengeréből, ami miatt nem emlegethetjük egy lapon a zs-kategóriás akciómozikkal, annak ellenére, hogy felületes szemlélő számára annak tűnhet.

De nézzük konkrétabban. Adott egy rendőrségi osztag, akik elindulnak, hogy rajtaütést hajtsanak végre egy gengszter által uralt és irányított, bűnözőkkel teli bérházon. De ahogy az lenni szokott, semmi nem megy simán, a tervbe hiba csúszik stb. Főhősünknek pedig végig kell küzdenie magát szintenként, hogy elérjen a céljáig. Ezt elolvasva akár a Film+ bármelyik esti filmje is lehetne, de itt jön a plusz. Mindezt olyan tálalásban kapjuk, amitől eláll az ember szava, de minimum néz nagyokat. Úgy kell elképzelni, mintha a John Rambo és az Ong-bak hibridjét néznénk, ami kiüt helyedről és szétcincál. Van itt minden: hentelés gépfegyverrel, hentelés machetéve, hentelés hűtővel, és rengeteg pusztakezes harc, amik olyan gyönyörűen komponáltak, mint egy balett. Egy olyan balett, ahol a táncosok egymást ütik-vágják, csontot törnek, és a másik felhasználásával segítik elő az amúgy is felújításra szoruló épület amortizációját. Mégsem válik unalmassá, a film feszes tempójú, az alapsztorin túl is izgalmas, és amit muszáj megemlítenem: követhető. Mármint az akciójelenetek követhetőek, nincs agyonvágva, az operatőr sem rángatja úgy a kamerát, mint egy parkinsonos a földrengésben, hanem egy szögből látható jópár mozdulatsor, és itt jön elő az említett jól koreografáltság.

További pozitívum a környezet. A lakóház hangulatos helyszín, mocskos, omladozó, főhősünkhöz hasonlóan sok pofont kapott, de még mindig töretlenül helytáll.

Mindent összevetve ez egy jó akciófilm, aki nem bírja az erőszakot, az ne nézze meg (egyedül), de aki szereti a műfajt, vagy csalódott az utóbbi évek akciófelhozatalában, annak felüdülés lesz a Rajtaütés. Izgalmas, látványos, hangulatos, ilyennek kell lenni egy akciófilmnek.

Summa: 8/10

the-raid-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr85055758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása