main.jpgBár a sorozatok nem teljesen passzolnak a blog profiljába, hiszen a legtöbb esetben nem lehet egy nap alatt megnézni (tehát nem MA láttam), hacsak nagyon nincs élete a delikvensnek, így nem rabolják el a sorozatnézésre szánt idejét olyan dolgok, mint alvás, munka, szociális kapcsolatok építése, jégkrém-pálcika gyűjtés vagy egyéb szabadidős tevékenységek, és a nap 24 órájában sorozatnézésre szentelheti az idejét. Szerencsére itt még nem tartok, a felsorolt dolgokat még én is gyakorlom napi szinten (kivéve egyet, lehet találgatni melyik az), úgyhogy a sorozatokra jobban jellemző a "Mit láttam az utóbbi hetekben/hónapokban?" cím. De ha ezt a kis eltérést megbocsájtjuk, akkor rá is térhetünk a poszt tárgyára.

Itthon is elkezdték sugározni a V c. sorozatot, ennek kapcsán keltette fel érdeklődésemet annyira, hogy meg is nézzem. Mi is ez? Egy amerikai scifi sorozat, igazából remake, mert a nyolcvanas években volt egy hasonló sorozat, ezt gondolták újra, mai köntösben. Az alaphelyzet az, hogy kis bolygónkra megérkeznek a földönkívüliek, több nagyváros fölött megjelennek (lásd a hangulatos promóképeket) békét hirdetve, ám nem mindenki fogadja el feltétlen jófejségüket, hátsó szándékot gyanítva a tettek és a szavak mögött. Ez az alaphelyzet volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet, hogy ez még akár izgalmas is lehet. És az lett? Mivel ez egy hosszabb írás lesz a szokottnál, a tovább után kiderül (Spoiler mentesen).

Hát nem jött össze nekik. A jó alapötlet megvolt, jó színészek megvoltak, de végig az az érzésem támadt, hogy nem tudnak mit kezdeni a készítők, csak tapogatóznak a sötétben, nem igazán tudják merre és milyen tempóban akarnak eljutni. Ezt erősíti bennem, hogy a szálak is rövidtávon jelennek meg, mintha csak pár résszel előre lett volna meg a koncepció, nem az egész évadra (nemhogy az egész sorozatra). Örültem volna, hogy ha van olyan amit az elején belengetnek és csak szépen lassan, néha hanyagolva fejtenek ki. De ehelyett elindul egy szál, két-három rész múlva vége, és ezek futnak egymás mellett, egymást cserélve. Na jó, volt olyan szál, amit sokáig húznak (Tyler), de arra is olyan hirtelen ötlettől vezérelve fűznek fel dolgokat, amiből nekem úgy tűnik, hogy nem következetesen tervezték meg, csak ahogy jött. Ennek az az eredménye, hogy nem tud igazán izgalmas lenni a sorozat, nem tud lekötni igazán, és néha (főleg a vége fele) kicsit ellent is mondanak egymásnak a történések, vagy csak nagyon erőltetett logikával magyarázhatók meg. Na igen, a vége...

france.jpg

A sorozat nem kapott rendes lezárást, mert két évad közötti szünetben kaszálták el, azonban a vége tekinthető akár lezárásnak is, de lehet csak azért érzem úgy, mert érdektelenné váltak a végére a továbbiak számomra. És a vége felé egyre jobban hemzsegnek a hibák, mintha a készítők már fel is adták volna. Mint amikor a vesztésre álló csapat bepánikol, és egyre több hibát vét, ami által még rosszabb helyzetbe kergetik magukat.

Ha már a hibákat emlegettem, nézzük azokat, mert akad pár. Az említett logikai buktatókba ha belegondol az ember, rengeteg hibát talál, és a sorozat nem tud olyan feszültséggel dolgozni, hogy annyira lekösse az embert, hogy ne gondolkodjon. Ráadásul az előbb említett vesztes csapat hasonlatnál maradva, míg az elején egy jó megmozdulásra jut két hiba, addig a végén már öt. Szóval van baj. Ráadásul az alaphelyzetet sem pörgették ki teljesen, felvázoltak az alapkarakterek közt egy tévés hírolvasót, egy papot is, de nem sokat kezdtek vele. Hatalmas lehetőségek lettek volna abban, hogy a média, de főleg az egyház hogyan reagál az idegenekre. Utóbbinál elnéztem volna, hogyan próbálják az eddig stabil világképbe beilleszteni a békés idegeneket, de ehelyett mindkét területet csak érinti a sorozat. Kár, kihagyott ziccer.

australia.jpg

A karakterek milyenek? Alapjában véve nem rosszak, Az idegenek vezetője, Anna jó karakter, az őt játszó Morena Baccarin telitalálat. A többi karakter viszont már más tészta, jók ők is, csak nem mélyítették el őket eléggé, a pap, a zsoldos is elviselt volna még több jellemvonást, jobban is be lehetett volna mutatni őket, így kicsit felszínesek, ha színész csere lett volna, simán be tudtak volna hozni egy másik karaktert is a helyükre, annyira pótolhatók. Tylert sokan nem szerették, na igen, oké, hogy kamasz, de akkor is ellenszenves a viselkedése, és így motivációnak sem erős. Viszont a színészekre nincs panasz, jól tették a dolgukat.

rio.jpg

Most pedig nézzük a scifik egyik legfelismerhetőbb tulajdonságát, a vizualitást. Na itt aztán szégyellhetik magukat. Az animált dolgokkal még nincs is gond, az anyahajók nagyon jók, jól kidolgozottak, valósághűek, egyéb más animált dolgok sorozatos szemmel (és büdzsével) nézve rendben vannak. De mivel sok jelenet játszódik az anyahajón, díszlet helyett a zöld hátteret használják, ami jó lenne, ha tudnák használni. De nem, a szereplők olyan rosszul vannak bevilágítva, hogy teljesen elütnek a háttértől, kilógnak a jelenetekből. Ami még poén: sokszor árnyékuk sincs, miközben a színészen látod, hogy egy irányból kapja a fényt és hasonlók. Itt egy példa (kattintásra megnő):

ariane179254_V_2009_1x05_WelcomeToTheWar_0236.jpg

A két férfit érdemes nézni. Az odáig rendben van, hogy nincsenek a fókuszban, de így is látni, hogy élesek a kontúrok (főleg a lábaknál), árnyék pedig... hol van?

Most kéne összeszedni a pozitívumokat, háááát... nem sok van, talán a színészek, néhány jobb pillanat és csavar a történetben, az idegenek megismerése is érdekes. Ja, és Morena Baccarin. Szép, szexi, jól is játszik.

Összegezve egy jó alapötlet gyenge megvalósítása a V, rengeteg kihagyott lehetőséggel, több odafigyeléssel igazán jó lehetett volna. Azonban az idegeninvázió scifik kedvelőinek sem ajánlom nyugodt szívvel, mert néha kifejezetten jónak tűnik, de utána mindig bizonyítja, hogy nem az. Nem hosszú a két évad, összesen 22 db 40 perces rész, szóval ha nagyon nincs mit nézni, és érdekel is a téma, és hajlandó vagy szemet hunyni a fent említettek fölött, akkor nézd meg, mert szórakoztató is tud lenni, ha nagyon elnézőek vagyunk a bénaságaival.

Summa: 3/10

cast1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr655052951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zetman 2015.06.11. 12:35:08

Ezt senki ne nézze meg. Borzalom. :D Én egy részt 10 perc alatt végignéztem és azokat a 10 perceket is sajnálom. xD
süti beállítások módosítása