A filmtörténelem megkerülhetetlen ikonja lett a Terminator és a vele összeforrt Arnold Schwarzenegger. Már az első rész megállíthatatlan, kegyelmet nem ismerő, programvezérelt halálosztója is beleégett a köztudatba, ám a második rész ezt még tetézte: nagyon jól átgondolt történetével, lélegzetelállító akciójeleneteivel végképp meghatározó pontja lett a huszadik század végének. Aztán jött egy semmi újat felmutatni nem tudó harmadik rész, de ezt most inkább hagyjuk.

Szóval a Terminator=Schwarzenegger. Egyszerű képlet. Mindenki így tudja. 2009-ben ezt megpróbálták felülírni, több kevesebb sikerrel.

Az alapötlet jó volt: az ítélet napja utáni háborúban játszodó filmre már régóta kiváncsiak lennének az emberek, és így könnyebb is elvonatkoztatni Schwarzeneggertől. Szóval a potenciál megvolt, de valahogy mégsem sikerült felnőni a Terminator névhez. A film amúgy egy korrekt, izgalmas apokaliptikus környezetben játszodó akciófilm, de mint Terminator film, kevés.

Hiányzott a terminatoros hangulat, az az íz, ami kell a legendához. Hiába a nagy költségvetés, a nagy név, mégsem lesz kultuszfilm. Pedig lehetett volna. Csak ehhez hiányzott néhány fontos momentum, mint a például a jó forgatókönyv. Logikátlan, átgondolatlan, sokszor erőltetett történetet kapunk. Ráadásul akkora égbekiáltó blődségek köszönnek vissza, hogy többször is csak néz az ember, hogy ez most komoly. A Skynet gondolkodása is elvileg bináris, de itt inkább banális. Ezek a dolgok, annyira el tudnak rontani egy filmet, főleg ha nincs, ami kompenzálja ezeket. Sőt a terminatorok is elég buták, annak ellenére, hogy profi gyilkológépek. Lehet érvelni azzal, hogy régi típusok, de ez elég gyenge kifogás.

A nagy név, akire utaltam, az Christian Bale, de még ő sem tudta elvinni a filmet egymaga. Nem is volt olyan erős a játéka, valóban rutinszerűen alakított. A másik főszereplő, Sam Worthington viszont meglepően jó volt, van egy olyan érzésem, hogy új akciósztárt köszönthetünk, nem lepődnék meg, ha sok akciófilmben látnánk a jővőben, mert ez igencsak illik hozzá.

Viszont a környezet, amiben játszódott, nagyon jól sikerült. Tényleg egy apokaliptikus, háború utáni világot látunk, ezzel nem volt gond. Mint ahogy az akciójelenetekkel sem, elég ütősek voltak, bár néhol itt is az esztelen kamerarángatás megjelent, úgy tűnik, ez népbetegség manapság.

Az új Terminator film nem Terminator film, kevés ahhoz. Nem sikerült megragadni a Terminator legenda velejét, kivéve egyetlen jelenetet a vége felé, amit itt most nem lőnék le. Amúgy nagyon jó kis akciófilm, de nem Terminator.

Summa: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr624801384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása