Kaméleon

2009.11.05. 16:50

A Kaméleon előzetesével először moziban találkoztam, nem váltott ki semmit belőlem. Majd tavaly év végén egyre több helyen láttam a plakátot, már-már kicsit sok volt. Pedig a plakát alapkoncepciója jó, de valamiért mégis ellenszenvet váltott ki belőlem. Lehet ennek is betudható, hogy csak most sikerült megnéznem a filmet.

Goda Krisztina már megmutatta, hogy képes élvezhető közönségfilmet csinálni, a Kaméleon is erősíti ezt. Nem művészieskedik, nem akar elvont lenni, tényleg egy kommersz film, néha olyan mintha egy Európában játszódó amerikai filmet néznénk.

A rendezőnő szélhámosfilmként aposztrofálta alkotását, és igazából ez találó is. Valóban nem igazán thriller, nem igazán krimi, nem igazán dráma, inkább mindből egy kicsi. A történetről sokat nem kívánok elárulni, kellőképpen csavaros és izgalmas, de persze nem fogjuk végig markolászni a karfát, de azért nem unatkozunk.

A szereplőkről mindenképpen szólni kell. A főszereplő Nagy Ervint nem igazán láttuk mozis vagy tévés szerepben, de abszolút illik a vászonra. Kellőképpen jól játszik, furcsa hogy egy a moziba járók számára ismeretlen színészt tettek meg főszereplőnek, de megoldja, rá lehet bízni egy egész filmet. Kulka János pedig úgyfest a tv és mozinézők számára mindig csak orvos szerepekben lesz látható, de képes volt itt is újat alkotni. Az előzetesben mikor fehér köpenyben sétált a kórházban, rögtön Mágenheim ugrott be, de szerencsére ez a sztereotípia pillanatok alatt semmivé foszlott. Ebből is látszik, hogy Kulka jó színész. A többi szereplővel sem volt gond. Szegény Csányi Sándor megint egy ripacs színészt játszik, csak úgy mint a Csak Szex És Más Semmiben, de természetesen nem magát adja, jobb színész ő annál (erről a többi szerepében már biztosított minket). Összességében a színészek most kamera előtt játszottak, sikeresen levetették a színházi szerepjátszás eszközeit, nem játszanak túlzásokkal, ahogy színházban kell, hogy a hátsó sorokban is lássák, hanem visszafogottan, ahogy filmben illik. Ez sajnos sok filmben nem sikerül, de itt ment. Akárcsak Gesztesi kihagyása is, mert régóta ez az első magyar tömegfilm melyből kimaradt.

Lényegében nem rossz film a Kaméleon, nem fogja megváltani a világot, de korrekt munka, tényleg közönségfilm. Üdítő egy olyan magyar filmet látni, amely az átlag nézőhöz szól, és nem vígjáték. És csak néha jut eszébe az embernek, hogy magyar filmet néz.

Summa: 6/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr194801398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása