Náci Zombik - Dod Sno

2009.10.29. 11:42

Hogy ne csak mindig amerikai filmekről legyen szó a blogon, gondoltam csemegézek kicsit az európai filmgyártás kevésbé ismert alkotásaiból. Persze nem az alig ismert sznob kis fesztiválok által ajnározott művészfilmeknél kezdem, hanem egy vérbeli paródiába forduló gore-ral, a Dead Snow-val.

A norvégok úgy gondolták, hogy az A-Ha zenekar után újra sokkolni kívánják a világot, tehát fogtak egy kevés pénzt (ez látszik a filmen), és náci egyenruhákat húztak a zombikra. Érdekes alapötlet. De ennyiben ki is merül az eredetiség.

A Náci Zombik szerencsére nem veszi magát komolyan, egy igazi trash film, amiben minden horror klisét felhasználnak szinte. Mindezt teszi némi öniróniával (néhány beszólásnál főképp), apróbb utalásokkal és tisztelgéssel a nagy elődök elött.

A sztoriban semmi eredeti sincs: néhány fiatal elmegy tűrázni a hegyekbe, aztán elkezdenek furcsa dolgok történni, majd sorban meghalnak. 1000-szer láttunk már ilyet. És hogy mégis miben tudja ezt felülmúlni a film? Nem tudja. A náci zombik adnak egy pluszt természetesen, de ez kevés ahhoz, hogy valami igazán emlékezetes maradjon.

A film kissé nehezen indul be, az első felében nem is igazán történik semmi érdekes. Kissé hosszú a felvezetés, főleg ha azt vesszük, hogy egy zombitámadást kell felvezetni, így már indokolatlanul hosszú. De amint elkezdődik a lényegi rész, onnantól már hozza a szokásos komolytalankodós, fröcsögős filmekre jellemző hangulatot, miközben a havas tájat belepik a belek. Mert belsőségekre lehet számítani, mégpedig sokra. És kb ennyi a film, menekülés, darabolás, belezés.

A zombik pedig teszik, amit kell: gyilkolnak. Kissé eltérnek a hagyományos zombiktól: nemcsak marcangolnak, harapnak néha még kést is használnak, és tudnak futni, sőt parancsot is teljesítenek, és céljuk van. Ennyiben különböznek a sima filmes zombiktól, biztos azért, mert felsőbbrendű, árja zombik.

A Náci Zombik nem jó film, de mégis szórakoztató. Amiért esetleg mégis emlékezetes lehet, az azon képek, melyeken a megállíthatatlan zombik tekintélyt parancsoló, már-már félelmetes (kinek mi a prekoncepciója) harmadik birodalmi egyenruhában feszítenek. Lehetett volna egy komoly, ijesztő horrort is csinálni az alapötletből, de a készítők inkább ebbe a trash-es, gore-os irányba mentek el, és ezen a téren helyt áll a film, de mint horror úgy nem. Sőt mint film sem.

Szóval, aki szereti az ilyen tipusú horrorokat, vagy az annyira rossz, hogy már jó filmeket, azok jól fognak szórakozni, de mások viszont tartsák távol magukat tőle. Meg a zombiktól is úgy általában.

Summa: 5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitlattamma.blog.hu/api/trackback/id/tr44801394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása